Registreer je health app in België: hoe werkt het?

Vorige week kondigde de Belgische overheid een nieuwe website aan rond mobile health. Op http://www.mhealthbelgium.be/ kan je alles lezen over health apps en digitale gezondheidsoplossingen in België: wat zijn medische apps? Hoe zit het met de app die jij al gebruikt op het vlak van voordelen, mogelijkheden en terugbetaling? Bedrijven kunnen er hun medische app bij de overheid laten registreren.

Met de website wordt een volgende stap gezet in het toegankelijk maken van digitale gezondheidszorg en in de terugbetaling van digital health in België.
Dokters en andere zorgprofessionals kunnen vanaf dan gaan zien welke apps volgens de overheid voldoen; en zullen dat als basis kunnen gebruiken om voor te schrijven. Patiënten en gebruikers zullen hun app op kunnen snorren.

Hoe zal dat nu concreet werken voor ondernemers die een digitale oplossing hebben of willen gaan uitbouwen?

Vanaf eind oktober zal je je health app kunnen indienen via de website. Ongeacht of je een Belgische of een buitenlandse ondernemer bent. Ik noem het hier nu ‘health app’, maar eigenlijk gaat het om elke digitale oplossing die kan gebruikt worden in gezondheid en die een medische doelstelling heeft.

Dan zullen 3 punten gelijktijdig worden bekeken:

  • heeft je app een CE-markering en is hij in orde met GDPR? pas als dat in orde is wordt de app op de site gepubliceerd
  • is de app interoperabel en connecteerbaar met de basisdienst van het Belgische e-health platform?
  • heeft de app gezondheidseconomische meerwaarde? om dat in te schatten moeten de apps een RIZIV-formulier invullen. Indien OK door het RIZIV, kan de app ook terugbetaald worden door het RIZIV. Ondertussen kan natuurlijk ook al terugbetaling via ziekenfonds of verzekeraar gebeuren.

Federaties Agoria en BeMedTech loodsen je door het hele aanvraagproces. Je kan nu al meer informatie opvragen via het contactformulier van de site. Ben je dus (Belgisch) digital health ondernemer of zet je in op zorginnovatie? Dan kan je je nu al voorbereiden tegen eind oktober.

Ik blijf je ook verder op de hoogte houden en schrijf oa op de blog healthnode regelmatig over dit onderwerp.

Twitter
LinkedIn

Also interesting for you

Dashplus - Speed up your health entrepreneurship

Join our newsletter