Activ84Health: ouderen beweeglijk en gezond houden

Eén van de nieuwkomers in het Belgische landschap is Activ84Health. Ik ken mede-oprichters en broers Jan en Roel Smolders van bij het hele prille begin van hun idee, toen zij één van de business teams waren die Voka Health Community begeleidde. Het idee is simpel en bekend, het verrassende van Activ84Health zit hem in de uitvoering en de doelgroep. Tel daar de consequente aanpak en aandacht voor kwaliteit van de oprichters bij op, en je krijgt een sterk merk.

ouderen op een leuke manier laten bewegen is hun missie

Waarover gaat het?

Activ84Health wil ouderen in beweging krijgen (en houden) en zo bijdragen aan een meer kwaliteitsvol leven. Ze maken van beweging een heuse fysieke en mentale ervaring voor de gebruiker. Hij of zij fietst op een ‘hometrainer’ (of een ander fitnesstoestel) die via een trapsensor geconnecteerd is met Google streetview. Bij het fietsen bezoekt de oudere dus het dorp, de straat of de omgeving waar hij opgegroeid is of een plaats naar keuze waar herinneringen aan verbonden zijn. Verhalen en herinneringen komen boven, en zijn op hun beurt een stimulans om verder te fietsen. Activ84Health werkt via zelfontwikkelde software en een touchscreen tablet als bedieningspaneel.

Voor wie?

In eerste instantie wilde Activ84Health vooral ouderen in beweging krijgen, en een aangename gebruikerservaring bieden ongeacht de fysieke of cognitieve mogelijkheden van de gebruiker. Woonzorgcentra waren dus vooral hun eerste klanten.

Maar ondertussen zijn ook revalidatiecentra en ziekenhuizen sterk geïnteresseerd in deze innovatieve technologie. Daarnaast is het duidelijk dat ook thuiswonende ouderen veel plezier en baat kunnen hebben bij de oplossing. Ook deze markt lonkt naar hen.

fietsen én ervaringen delen: bewegen als ‘talk of the town’

Resultaten

Bovendien stelt het team achter Activ84Health vast dat de gebruikers niet alleen meer gemotiveerd zijn om hun dagelijkse of wekelijkse oefeningen te doen. Nee, de mensen willen ook vertellen over waar ze waren, wat ze zagen, en waarom die omgeving voor hen van belang was. Mensen willen dus delen met elkaar. Anderen schuiven een stoel bij en komen kijken naar ‘de actie’. Activ84Health blijkt zo meer en meer ook een sociale tool te zijn. Beweging gekoppeld aan ‘community’ dus.

Waar staan ze?

Het gaat ondertussen hard voor Activ84Health: een jaar geleden, in december 2015, werd het bedrijf opgericht. Einde juni 2016 volgde de omvorming naar een nv. Activ84Health won al diverse innnovatieprijzen, waaronder de Smart Ageing Challenge prize van de Europese Commissie. Ondertussen wordt hun innovatieve product al  gebruikt door zo’n 15 klanten in België, en is er groeiende interesse uit Nederland.  Mede door de Smart Ageing Challenge prize wordt hard aan internationale opschaling in gans Europa gewerkt.

Maar naast de groei van het bedrijf kijkt het ganse team achter Activ84Health nauwkeurig toe op het naleven van hun missie en visie. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe technische toepassingen, zonder daarbij de ervaring van de eindgebruiker, de mantelzorger en de professionele zorgverleners uit het oog te verliezen.

aandacht voor kwaliteit én fun, met blijvende focus op beweging zijn de succesfactoren van Activ84Health

Daarbij blijft hun missie centraal staan: personen met een fysieke, cognitieve of logistieke beperking op een motiverende, prettige en veilige manier aan het bewegen krijgen en houden.

fiche activ84Health:

  • gevestigd: provincie Antwerpen, Vlaanderen (B)
  • oprichters: Jan en Roel Smolders, Wannes Meert, Jesse Davis
  • start-up
  • start: december 2015
  • Business model: B2B
  • klanten: woonzorgcentra en andere woonvormen voor ouderen, ziekenhuizen, revalidatiecentra,thuiszorg
  • sector: caretech; ouderenzorg; beweging; preventie

 

Twitter
LinkedIn

Also interesting for you

Dashplus - Speed up your health entrepreneurship

Join our newsletter