Ook geen tijd voor health events? Hoe maak jij de keuze?

Ben jij actief in de health sector? Dan weet je vast ook wel dat er heel veel congressen, studienamiddagen en events zijn waar je heen kan in België en Nederland. Loont het in deze digitale tijden nog wel om daar heen te gaan? Hoe weet ik of het event werkelijk interessant is voor me? Hoe zorg ik dat ik in de beschikbare tijd maximaal info krijg als ik daar ben? Het zijn vragen waar je regelmatig tegenaan hinkt als je je mailbox opent.
Dit is hoe ik de keuze maak voor ‘go’ or ‘no go’. Hoe maak jij je keuze? En welke events zijn voor jou top?
Dit zijn de 4 afwegingen die ik (als deelnemer) bij health congressen maak:

1. is de doelstelling van het event duidelijk?

Ik ga heel graag naar events waarvan het opzet duidelijk is: zijn we hier vooral om met de sector van gedachten te wisselen, om te leren van interessante sprekers en visionairen, om een pleidooi te voeren, om een prijs uit te reiken of om promotie te horen? Elk van de doelstellingen is valabel-maar ze moet wel duidelijk zijn. Graag geen mix van dit alles door elkaar. Wel een organisator die straighforward duidelijk maakt waarover het gaat (onderwerp) en wat de bedoeling is. Dan weet je tenminste waar je heen gaat. Ik ga vooral om te leren van de sprekers en om anderen te spreken (en zo ook te leren).

2. is er een variatie aan sprekers?

Geef mij maar een zo gevarieerd mogelijke lijst sprekers. Aub niet allemaal mensen uit dezelfde subsector van de gezondheidszorg; of allemaal mensen uit bedrijven; of allemaal mannen (godbetert!:)) en zeker ook niet allemaal mensen die het eens of oneens zijn met een punt.
Kortom: geen navelstaarderij-hoe die navel er ook uit ziet-maar variatie van het meest volledige soort. Ik wil in deze twitter-tijden het hele scala aan argumenten en inzichten over een onderwerp voorbij zien komen: zwart, wit en alle tinten grijs. Dat is pas interessant.
Ook inzake stijl: ik hou best wel eens van een theoretische diepteanalyse naast een tedtalk. Bovendien hoeft de vorm waarin de sprekers hun ding doen niet alleen een plenaire zaak te zijn (en al helemaal geen sofa-gesprek).  Eén van de dagen die me al jaren het beste bijblijft is een workshop-aanpak met roterende sprekers, enkele jaren geleden in Eindhoven. Helaas geen terugkerend event…

3. is ook het publiek voldoende gevarieerd?

Zullen er mensen zijn uit het hele ecosysteem health? Kunnen in de zaal mensen met heel verschillende achtergrond en rollen verwacht worden? Dan is het helemaal goed. Zie ook bovenstaande afwegingen.

4. Kan ik voldoende mensen spreken op een redelijke tijd?

Ha! de netwerkgedachte! Blijft er vooraf, tussendoor of na het uiterst boeiende inhoudelijke programma ook voldoende netto tijd om de andere mensen in de zaal te spreken?  Misschien er een grap mee te maken, of er een pint mee te drinken? Maar in elk geval: elkaar even kort een ‘touchpoint’ te geven?
De goede oude netwerkgedachte blijft erg belangrijk en niet iedereen voelt zich comfortabel om iemand aan te spreken die hij vooraf nog niet kent. Of om aangesproken te worden.. Kleine ‘nudges’ kunnen ook hier helpen. In elk geval: er dient  in het opzet voldoende tijd en ruimte te zijn om elkaar te spreken. Want ook in digitale tijden gaat er niks boven persoonlijk contact, toch?
Hoe maak jij je keuze? en welke health events zijn voor jou top (ook internationaal)?
Twitter
LinkedIn

Also interesting for you

Dashplus - Speed up your health entrepreneurship

Join our newsletter